Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Narancsbőr ellen kötőszövet erősítés

2010.03.30

Sajnos ma már minden harmadik, negyedik nőnél - és olykor férfiaknál is - előfordul, hogy a zsírszövet egyenetlen lerakódása miatt a bőr bizonyos helyeken petyhüdtté és gödrös felületűvé válik. A narancsbőr elnevezés is onnan ered, hogy a bőrön jellemzően kis dudorok és horpadások keletkeznek, ami hasonlít a narancs héjának gödröcskés felületéhez.

Az elváltozás igen kellemetlen, és nem kímél akkor sem ha fiatalok és/vagy soványak vagyunk, a kor előrehaladtával - a kötőszövet gyengülése miatt - azonban még tovább fokozódik az esély a kialakulására. Nehéz megszüntetni, ezért a hangsúly valójában a megelőzésen, a megfelelő táplálkozáson és testmozgáson kellene hogy legyen.

Miért a nőknél?
A női bőr szerkezetének alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy a bőr nagymértékű megnyúlásnak lehet kitéve. Ha ez nem így lenne komoly gondot okoznának a várandósság alatti testi változások. Emiatt azonban a női kötőszövet rostjai sokkal lazábbak, mint a férfiaké, és párhuzamosan futnak egymás mellett. A kötőszövet rostjai között lerakódó zsírsejtek csak egyetlen irányban, a bőr felé kidudorodva tudnak terjeszkedni. A gyengébb, lazább kötőszöveti rostok nem biztosítanak tartást a zsírsejteknek, így azok kiboltosulnak a bőrfelszín felé, míg a rostok a helyükön maradva, olyan látszatot keltenek, mintha "behúznák" a bőrt. Így hozzák létre a jellegzetes, gördös bőrfelszínt, amit az is megkönnyít, hogy a nők zsírsejtjei közelebb helyezkednek el a bőr felszínéhez.

És a férfiak?
A férfiak kötőszöveti rostjai sokkal sűrűbben kapcsolódnak egymáshoz, mint a nőké. Ennek, és a hálós szerkezetüknek köszönhetően feszesebbek tudnak maradni. A férfiak vastagabb irharétege miatt maguk a zsírsejtek is mélyebben találhatók. Bizonyos esetekben azonban a férfiakon is megfigyelhető a narancsbőr (cellulit), pl. a férfi nemi hormon (androgén) csökkenése, vagy a férfi-női nemi hormonszint felborulása okozhatja.

A kötőszövet gyengesége
A kötőszövet gyengesége lehet öröklött állapot is. Emellett a mozgáshiány, a terhesség során kialakult nagy súlytöbblet, és a gyakori hízás-fogyás (yo-yo effektus), a helytelen táplálkozás, elsavasodás, nyomelemek hiánya (pl szicílium), folyadékhiány, a szervezetben felgyülemlett méreganyagok is vezethetnek kötőszöveti gyengeséghez. Fontos tehát, hogy a kötőszöveteket megerősítsük, illetve megakadályozzuk gyengülésüket.

Miért nem elég a fogyókúra?
Fogyókúrával nem tudjuk megerősíteni a kötőszövetet, mert az a felépítését nem változtatja meg. A túlzásba vitt fogyókúra még ront is a helyzeten. A sok zöldség, gyümölcs fogyasztása viszont ajánlatos.

A kötőszövet erősítése szicíliummal
A szilícium a támogatja a kötőszövet anyagcseréjét, részt vesz a kötőszövet szerkezetének kialakításában, erősíti és rugalmassá teszi a kötőszövet rostjait. Fokozza a kötőszövet nedvességmegkötő képességét, így az feszesebb, rugalmasabb lesz, ezenkívül gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatással is rendelkezik. Hiánya esetében fokozottabban kialakulhat a cellulit. Gondoskodjunk tehát a szervezet megfelelő szilícium ellátásáról. Szicílium tartalmú készítményekkel  - kúraszerűen alkalmazva - nagymértékben javíthatunk bőrünk ellenálló- és regenerációs képességein. Jó szicíliumforrások a teljeskiőrlésű gabonakészítmények és gyökérzöldségek. A növényi élelmiszerekben gazdag táplálkozás magasabb szilíciumbevitellel jár.

Kötőszövet gyengeség cink hiány miatt
A cink hiánya hajlamosít a kötőszöveti gyengeség, ezáltal a narancsbőr (cellulit) kialakulására. Legjobb cinkforrásunk a húsfélék, a máj, a tojás, az olajos magvak, a teljes őrlésű gabonafélék és a száraz hüvelyesek.

Kötőszövet erősítés néhány kozmetikai, elektrokozmetikai eszköze:
- Aromaterápiás testtekercselés: A laza kötőszövet erősítését a megfelelő hatóanyagok végzik.
- Masszázs: A masszázs történhet manuálisan, vagy géppel. Jó hatású a nyirokdrenázs, a vákuummasszázs. A kezelések által élénkül a nyirokkeringés, fokozódik a salakanyagok kiürülése a szövetekből.
- Parafango kezelés: szintén fokozza a nyirokkeringést, feszesít, méregtelenít.
- LPG keymodule kezelés: speciális géppel történő gépi nyirokmasszázs.
- Kontúrfáslizás: Kötőszövet erősítő hatását a hatóanyag (mélytengeri agyag), és a módszer technikája adja.
- Ultratonet, elektromos mélyizomtorna: a készülék több programmal rendelkezik, melyek között megtalálható a kötőszövet erősítő program is.
- Ballancer: sűrített levegővel végzett, kötőszövetet erősítő hullámmasszázs

Keress a témában használt könyvet az A-Z Antikváriumban >>