Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A nyirokdrenázs

2010.03.30

A nyirokdrenázs egy speciális masszázs, melyet a szakemberek manuális limfadrenázsnak is neveznek. A módszer alapítója Emil Vodder dán orvos az 1930-as években a franciaországi Cannes-ban fizioterápiás intézetet vezetett. Az eljárást eleinte a kozmetikában csak arcápolásra alkalmazták. Később, fájdalomcsillapító hatását kihasználva a fogorvosok is átvették a kezelést.

Csak jóval később ismerték fel a módszer jelentőségét a masszőrök és a fizioterapeuták, akik ma leginkább használják. A masszázstechnika célzott hatása az orvoslásban és a kozmetikai kezelésben is azonos.

A nyirokdrenázs lényege
A nyirokdrenázs lényege, hogy serkentse, vagy legalábbis normálissá tegye a nyirok folyását a kötőszövetben. Segítségével elérhető, hogy az ödémák felszívódjanak, a salakanyagok eltávozzanak, aktiválódjanak az anyagcsere folyamatok. Ezek pedig a sejtek tápanyagokkal történő akadálytalan ellátásának elengedhetetlen feltételei. A nyirokdrenázs sikere külsőleg az egészséges arcszínről ismerhető fel.

A nyirokdrenázs fő funkciói
- Hat a nyirokrendszerre, segíti a sejtek közti folyadék elszállítását.
- Nyugtatóan hat a vegetatív idegrendszerre.
- Fájdalomcsillapító hatást fejt ki.
- Erősíti az immunrendszert, mivel segíti az antigének gyors eloszlását a szervezetben.

A masszázs menete
A nyirokdrenázs az egész testre kiterjed. A drenázs alapmozdulatainak lényege a szív felé haladó, pumpáló jellegű mozgás, amely segíti a nyirok elfolyását a megfelelő irányba. A terepauta a nyaki nyirokcsomók stimulálása után általában az arcot, a fejbőrt, a tarkót és a nyakat masszírozza át. Ezután következik a karok, a mellkas majd a lábak kezelése. A kezelés a fenék és a hát masszírozásával fejeződik be. A kezelés végezhetik olaj nélkül is, vagy nyirokkeringést serkentő anyagokkal, pl. édeskömény, boróka, rozmaring, gyömbér felhasználásával. A nyirokdrenázs sohasem fájhat, ellenkezőleg: kellemes érzetet nyújt! A kezelés ideje: 60 - 90 perc

Ki végez nyirokdrenázst?
A nyirokdrenázst többnyire természetgyógyászok és természetgyógyász orvosok, valamint kozmetikusok alkalmazzák. A szakszerű alkalmazás megfelelő alapismereteket, jó empátiás készséget és igen sok gyakorlatot igényel, ezért csak olyannal végeztessünk nyirokdrenázst, akiben teljesen megbízunk.

Kinek nem javasolt?
A rosszindulatú daganatban, heveny gyulladásban, trombózisban, vagy pajzsmirigy elégtelenségben szenvedők ne végeztessenek nyirokdrenázst! Ugyanez érvényes azokra az ödémás betegekre is, akiknek alsóvégtagi vizenyőjüket szívelégtelenség okozza.

Alkalmazási területek:
Legelterjedtebb és legismertebb alkalmazási terület talán a narancsbőr (cellulit) kezelés. Sokféle hatásmechanizmusa miatt azonban a nyirokdrenázs több területen is sikerrel alkalmazható. Ezek közül említünk meg néhányat: 

Betegségmegelőzés
10-12 nyirokdrenázs kezelés után nemcsak általában erősebbnek és frissebbnek érezzük magunkat, hanem kevésbé leszünk hajlamosak a megfázásra és a fertőzéses megbetegedésekre.

Bőrápolás
Pattanásos, mitesszeres bőr - ami többnyire a túlzott faggyúmirigy termelés következménye - ápolásában is nagy segítséget jelenthet a nyirokdrenázs, különösen akkor, ha nem csak az arcunkra, hanem az egész testünkre kiterjed a kezelés.

Cellulit
A nyirokdrenázs hozzájárul ahhoz is, hogy a kötőszövetben lerakodott zsír leépüljön. A cellulit eredményes kezeléséhez azonban más beavatkozásra is szükség van.

Jó közérzet
A nyirokdrenázs hatása a jó közérzetünkre legalább ilyen fontos. Az izmok ellazulnak, és görcseitől megszabadulnak. Nő a szervezetünk ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben, nyugtatóan hat az idegekre.

Lazítás
A nervus sympathicus - "aktiváló" vegetatív idegünk - fő működése a tevékenységre való serkentés. Ellentéte, a nervus parasympathicus pedig ellazít bennünket. Az arcon, a nyakon és a hason végzett nyirokdrenázs csökkenti a sympathicus tevékenységét, így a parasympathicus veszi át az uralmat, ezért a kezelés során akár az is előfordul, hogy elalszunk.