Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tavaszi háromnapos almaböjt

2010.03.30

A tavaszi méregtelenítő kúrák idején sokan keresik a különböző salaktalanító módszereket. Nem véletlenül! Szervezetünknek szüksége van rá, hogy a nehéz téli időszak után kitisztuljon, friss energiával telítődjön, megújuljon. Próbálja ki az igazán olcsó, mindenki számára elérhető, és könnyedén kivitelezhető almaböjtöt! Teste, lelke megszépül a néhány napos almakúrától. Nem kell hozzá más csak egy kevés kitartás, egy alkalmas hétvége .. na és pár kilónyi egészséges, szép gyümölcs.

Az almakúrát lehetőleg hétvégére időzítsük. Ha kitűztük az időpontot, előtte pár nappal már tehermentesíthetjük az emésztőrendszerünket könnyen feldolgozható élelmiszerekkel. Fogyasszunk párolt zöldséget, salátát, gyümölcsöt, vagy rizst. Ez idő alatt kerüljük a húsokat (halat is), tojást, feketeteát, kávét és édességeket!

A böjt ideje alatt korlátlan mennyiségben fogyaszthatunk hámozatlan almát. A gyümölcs hatóanyagainak érdekében az étkezések között tartsunk legalább két órás szüneteket. Minden falatot alaposan rágjunk meg! A gyümölcshúsban található enzimek serkentik a nyáltermelést, fontos lépés ez, hiszen az emésztés első szakasza, a szénhidrátok lebontása a szájban zajlik. Ha gyorsan, megfelelő megrágás nélkül nyeljük le a gyümölcsöt, a teljes emésztés a gyomorra és a belekre hárul. Emiatt pedig nő a szervezet savtartalma!

Almaevés közben ne igyunk semmit! Közvetlenül az étkezés előtti negyedórában, és utána fél óráig a szervezet nem igényel folyadékot. A folyadék ráadásul hígítja az emésztőnedveket, a szervezet nem tudja tökéletesen felszívni az alma értékes hatóanyagait. Ezen időszakon túl viszont ihatunk cukormentes almalevet, vagy ásványvizet - legalább napi 2 litert.

Az almából értékes méregtelenítő fürdő is készíthető!
Keverjünk össze egy csésze (2 dl) tiszta, kipréselt almalevet negyed csészényi mézzel, fél csészényi tusfürdővel, és egy késhegynyi őrölt fahéjjal. Ez a mennyiség 3-4 fürdőhöz elegendő, tehát az almaböjt ideje alatt akár mindennap alkalmazhatjuk. Zárható üvegbe töltve, sötét, hűvös helyen tároljuk.

Használatkor a keveréket öntsük közvetlenül a vízsugárra. 15-20 percre merüljünk el az illatos, meleg vízbe. Méregtelenítő hatású, segít eltávolítani az elhalt hámsejteket. Bőrünk meghálálja a gondoskodást, puha és feszes lesz tőle.