Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sókamra

2010.03.30

A sókúra olyan természetes gyógymód, amelynek eredete évszázados tapasztalatokra vezethető vissza. A sókamra tervezése, építése és alkalmazása azon a felismerésen alapszik, hogy a sóbányákban dolgozók sokkal ritkábban szenvedtek légúti betegségekben. A sókamra alkalmazása ma már széles körben elterjedt a wellness centrumokban.

A sókamra használatával a sóbarlangok és a sós tengeri levegő gyógyító, szépítő és ellazító erejét élvezhetjük.

A sókamra olyan mesterségesen előállított helyiség, ahol sókristályok, és telített sóoldat párolgása biztosítja a szükséges klíma elérését. Sóoldattal átitatott sótéglák borítják a helyiséget, ahol a páratartalom állandó jelleggel 70-80 %-os érték között van. A sókamra szabályozott, 20-22 °C-os hőmérséklettel rendelkezik.

Miért jó a sókúra?
A sókamra levegőjének belélegzése megkönnyebbülést nyújt a légzőszervi betegségekben szenvedők számára, megerősíti a tüdőt, feloldja a letapadt váladékot, csökkenti a légúti gyulladásokat. A szervezetünk természetes védekező mechanizmusának stimulálásával fokozza ellenállóképességünket, gyorsítja az öntisztulási folyamatainkat. A kezelés ideje: 30-50 perc. Ha nincs lehetőségünk rendszeresen alkalmazni, ajánlott egy 10-12 kezelésből álló kúrát venni, majd azt évente kétszer megismételni.

Nem csak betegeknek! A városi szennyeződés, a porral járó munkavégzés, a passzív dohányzás mind-mind károsítja egészségünket. Ezért nem csak akkor lehet szükségünk sókúrára, amikor már betegek vagyunk! Mint mindenben, a megelőző kúrákkal ezen a területen is sokat tehetünk egészségünkért!

Sókamra alkalmazása
A sókúrát alkalmazhatjuk önállóan is, vagy orvosunk által előírt gyógyszeres terápiánk kiegészítőjeként. Ez utóbbi esetben elérhetjük az alkalmazott gyógyszerek mennyiségének csökkenését. Sókamra használatát mindig egyeztetni kell kezelőorvosunkkal! Különösen ajánlott az alkalmazása a következő esetekben:

Légúti megbetegedések kezelésére, panaszok csökkentésére: asztma, nehézlégzés, krónikus bronchitis, akut és idült hörghurut, mukoviscidozis, nátha, arcüreg gyulladás, allergiás eredetű légzőszervi problémák, stb. során. Dohányosoknak különösen ajánlott!

Bőrbetegségekben szenvedők számára: pl. ekcémás bőrbetegség, pattanásos bőr, atópiás dermatózis, psoriasis (pikkelysömör), bőrfertőzések esetén. Nagyon ajánlott allergiás eredetű bőrbetegség esetén!

Stressz ellen: A só negatív ionokat tartalmaz, ami jó hatással van az idegrendszerre. Nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt, hozzásegít a mély, pihentető alváshoz.