Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A nedves sóaeroszol veszélyei

2011.02.27

Miért veszélyes a só(s) szobában, vagy só(s) kabinban keletkezett nedves sóaeroszol?

1. Nem teremthető meg a tengerparti klíma a só(s)szobákban és só(s)kabinokban. A tengervíz felett és a tengerparton, az aeroszol részecskék igen kicsik, 0,1-0,2 mikron nagyságúak. A tenger(part)i gyógyító hatást hosszú sétákkal és a nedves tengeri levegő belégzésével érhetjük el. Az ultrahangos/ionizátoros inhalátor/aeroszol-generátor által képzett aeroszol-részecskék mérete 1-5 mikron; ez nem tengeri aeroszolos levegő!! Ezek a berendezések sűrű vízködöt képeznek a helyiségben, ami sok embernél problémákat szövődményeket okozhat.

2. A meleg, nedves környezet kedvező a mikrobák szaporodásának. A lakószoba hőmér-sékletű, nedves sóaeroszolos só(s)szobákba, só(s)kabinokba látogató emberek, ezért, egymástól könnyen megfertőződhetnek.

3. A meleg, nedves környezet kedvező a penészgombák és a tüdőlegionella szaporo-dásának. Sok európai SPA szanatóriumban és -szállodában, az ÁNTSZ-ek bezáratták a nedves sóaeroszolos só(s)szobákat és só(s)kabinokat, mert penészgombát és a tüdő-legionellát találtak bennük.

4. A nedves sóaeroszol magasabb koncentrációja tüdőszövődményeket okozhat. Nedves környezetben hörgőgörcs léphet fel; az asztmásoknál ez fulladási rohamokat válthat ki.

5. Ha a nedves sóaeroszol elkészítéséhez Holt-tengeri sót használnak, annak magas a jód- és brómtartalma. Ez sok ember, különösen asztmások, allergiától szenvedők számára veszélyes. A Holt-tengeri sót, csak külsőleg, kádfürdők formájában, bőrbetegségek gyógyítására szabad használni.

6. A levegő kiegészítő oxigenizálása veszélyes a tüdő és az egész szervezet számára. A szervezet oxidációjához, a sejtmembrán zsírsejtjeinek széteséséhez, korai öregedéshez vezet. Az orvostudományban az oxigént csak súlyos betegeknél és csak légzési elégtelenség esetén használják. A gyógyításhoz nem oxigént, hanem fordítva antioxidánsokat használnak.

/Összeállította: Prof. Dr. Alina Cservinszkaja DSc./